да защитим заедно
10 000 усмивки

Sky image Kids image
008 614 000*
продадени пакетчета
*всяко пакетче ORBIT дарява
по 1 стотинка за мисия „Подари усмивка“
10 353*
деца се грижат за зъбите си по-добре
*данните са актуални
към 22.11.2017 г.
Light shadow image Light shadow image Light shadow image Light shadow image Light shadow image Light shadow image Light shadow image Light shadow image

Мисия „Подари усмивка“

Image child

Целта на Orbit е не само да предлага качествени продукти, но и да подобрява
качеството ни на живот.

Мисия „Подари усмивка“ е международен проект на Orbit, чиято цел е да се погрижи за здравето на онези, които най-много ценим – децата. Те ни правят наистина щастливи и в същото време са най-уязвимите сред нас.

Dental hygiene image
Начални знания за зъбите
и устната хигиена
Educational games image
Образователни
игри
Educational games image
Образователни
материали
Brush and toothpaste image
Четка и паста
за зъби

Етапи на кампанията

Етап
1
Събиране на средства
01 октомври 2018
15 ноември 2018

1 пакетче Orbit = 1 стотинка в подкрепа на мисия „Подари усмивка“.
Всички продадени дъвки Orbit в периода 01.10 – 15.11.2017 г. ще участват във финансирането на нашата образователна мисия „Подари усмивка“ и обиколката на Orbit Зъбомобил.
Колкото повече участници има в нашата кампания, с толкова повече средства разполага нашият Зъбомобил, за да продължи обиколката си.Етап
2
Зъбомобил на път
март 2018
май 2018

Orbit Зъбомобил тръгва отново на път през март 2018 г. Той ще стигне до 10 000 деца в над 20 български града. Целта на нашия специално обучен екип ще бъде да даде на децата ценна информация за: устройството на зъба, причини и начини да пазим зъбите, полезни и вредни храни, ежедневни правила за зъбна хигиена. За да помогнем за създаването на трайни хигиенни навици, в образователната ни програма ще бъдат включени деца на възраст между 7 и 11 години.1 пакетче Orbit = 1 стотинка

в подкрепа на мисия
„Подари усмивка“

Графика за движението
на Orbit Зъбомобила ще
публикуваме през
февруари тук.

Как да помогнеш

Не е нужно да си стоматолог, за да помогнеш. Когато дъвчеш любимата си дъвка Orbit, ти се грижиш не само за своята усмивка. Защото 1 стотинка от цената на всяко пакетче Orbit, закупено в периода 1 октомври – 15 ноември, отива в нашия фонд „Подари усмивка“. Събраните средства по-късно ще финансират обиколката на Orbit Зъбомобила. А той помага да запазим здрави усмивките на българските деца.

Image 1

Детската усмивка притежава една необикновена суперсила – тя може да накара дори възрастните да ѝ отвърнат със същото. А за тези, които не вярват в това, имаме научно изследване за ефекта на детската усмивка.

Изследването върху влиянието на детските усмивки бе проведено от Центъра по Психометрия към Университета в Кембридж. То включва 8 400 психометрични теста на 350 000 лица в 105 страни. Използвайки специална Facebook апликация, която анализира снимките на потребителите, изследването недвусмислено доказва, че:

 • Усмивките на снимките са с 13% повече, когато възрастните хора са в компанията на деца, в сравнение със снимките, на които са сами или сред възрастни хора. Нарекохме този феномен „Заразна усмивка“.
 • Ефектът е особено силен сред възрастни, които нямат нито една усмихната снимка. Дори тази група е безсилна пред ефекта „Заразна усмивка“.
 • Заразният ефект на усмивката е универсален, той не засяга единствено родителите на децата.
 • Жените се усмихват с 12% повече от мъжете.
 • Най-усмихнатият континент според нашето изследване е Австралия (резултат 66,1) На второ място е Южна Америка (резултат 57,48).
Image 2
Image 8

Може би Ви се струва странно, че решихме да изследваме толкова прецизно толкова очевидна истина. Направихме това усилие, защото вярваме, че детската усмивка е сериозна кауза. Не искахме просто да измерим щастието, а да убедим дори и скептиците, че можем да му помогнем.

Статистика

Детските усмивки у нас за застрашени от един доста
злободневен проблем – кариесите.

И тъй като решаването на проблема винаги минава през
неговото изследване, потърсихме такова.

Image 6

Изследване на детското дентално здраве, проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, показва, че само около 20% от българските деца между 0 и 18 години не страдат от кариес.

Изследването обхваща всички 28 области в страната, като във всяка от тях са прегледани по 720 деца.

 • В групата на 5–6-годишните, незасегнати от проблема, са само 29%. При 12-годишните този процент е 21%, а при 18-годишните – 8,31%.
 • Приблизително 2/3 от децата на 18-годишна възраст страдат от заболявания на гингивата и пародонта.
 • Всеки четвърти 18-годишен е с един изваден постоянен зъб.
Image 7
Image 8

Тези резултати със сигурност имат връзка с хранителните и хигиенните навици на децата. Според изследване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) българинът консумира по 36 кг захар годишно, докато преди около век консумираното количество е било 2 кг на година.
При 95% от децата изследването отчита завишена консумацията на въглехидрати, което е основна причина за развитие на кариес.

Съвети

Здравето на зъбите е подложено на ежедневна атака.
Почти всички храни, особено сладките, повишават киселинността в устата.

Нейното разрушително действие може да бъде неутрализирано,
ако се грижим за зъбите си, спазвайки следните правила:

Image 4
 • Зъбите трябва да се почистват сутрин и вечер, като всяко почистване трае между 2 и 3 минути;
 • Четкането трябва да стане с вертикални или кръгообразни движения, като не забравяме вътрешната повърхност на зъбите;
 • Труднодостъпните места трябва да се почистват с конец за зъби или интердентални четки;
 • Четката за зъби трябва да се сменя поне на 3 месеца;
 • За да позволим на четката да изсъхне между миенията, е добре да имаме една четка за сутрешно и една за вечерно миене на зъбите;
 • При избора на четки за зъби трябва да предпочитаме такива с малки глави и различна дължина на отделните снопчета;
 • Профилактични прегледи при стоматолог трябва да се провеждат на всеки 6 месеца;
 • Ако зъбите не могат да се почистят веднага след хранене,
  то трябва да се изплакнат с вода. Изпиването на чаша
  вода също може да отстрани някои от хранителните
  остатъци. Други начини за защита на зъбите са:
  • Прием на малко парченце сирене или кашкавал;
  • Прием на глътка прясно мляко или лъжичка кисело;
  • Дъвченето на дъвка за 5-7 минути.
 • Кариесът е зъбна инфекция, която разрушава повърхността на зъба. Тя се причинява от микроорганизми, които живеят в зъбната плака. Плаката пък се получава от непочистената храна по зъбите.
 • Въглехидратите, които консумираме, са най-честите причинители на кариес, защото микроорганизмите в плаката лесно ги разграждат до киселини. Киселинната среда помага за разрушаване на зъбния емайл.
 • Всяка наша храна съдържа въглехидрати. Колкото по-големи количества приемаме, толкова по-големи възможности създаваме около зъбите за продукция на киселини.
 • Глюкозата и фруктозата са по-малко опасните въглехидрати. Те се разграждат директно до киселини, но се отмиват от слюнката бързо и се преглъщат.
 • Захарта се разгражда също относително бързо до киселини, но част от нея се превръща в полизахариди. Полизахаридите помагат за закрепването на плаката, където микроорганизмите се задържат и възпроизвеждат. Това прави захарта значително по-агресивна към зъбите, отколкото глюкозата и фруктозата.
 • Въглехидрати се съдържат още в: хляба, чипсовете, солетите, снаксовете, във всички тестени изделия. Макар че въглехидратите в тях не са толкова много, те помагат за лесното образуване на налепи. А налепите са най-добрата среда за вредните микроорганизми.
 • Най-кариесогенни са сладкишите, тъй като те съдържат и голямо количество въглехидрати, и значително количество нишесте. Нишестето се превръща в налепи, в които микроорганизмите „се заселват“, а въглехидратите пък им осигуряват богата „храна“.
 • Колкото по-често се приемат въглехидратите, толкова повече киселини се произвеждат. Именно затова междинните похапвания не са препоръчителни. По-добре е сладките неща да се приемат веднъж дневно или най-добре, веднъж седмично.
Image 5
before gum during gum after gum
without gum
Scale
Orbit spearmint
Как помага дъвката

Дъвката почиства механично остатъците от храна.

 • Дъвченето стимулира слюноотделянето – отделя се по-голямо количество и по-разредена слюнка. А слюнката стимулира самоочистването и неутрализирането на киселинността.
 • Повишава нивото на PH в устата.
 • Дъвченето на дъвка подобрява храносмилането, но не бива да продължава повече от 5-7 минути, тъй като след това води до отделяне на твърде много стомашни сокове.
 • За да позволим на четката да изсъхне между миенията, е добре да имаме една четка за сутрешно и една за вечерно миене на зъбите;

КОНТАКТНА ФОРМА

Настройки на бисквитките